Social media

čtvrtek 16. července 2015

Salát z grilovaného lilku a špenátu s kozím sýrem a mandlemi

Naše nejčastěji využívaná potravina po celý rok je lilek. Grilovaný lilek, pečený lilek, salát s lilkem ... BOŽSKÝ LILEK. 
Výborný v létě, přímo z grilu, skvěle se hodí i do studených zimních dnů. Toto není studený salát, může se podávat v pokojové teplotě, ale nejlepší je teplý, právě vytažený z trouby.




Ingredience:
  • 1 větší lilek, nakrájený na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1 lžíce jablečného vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1-2 stroužky česneku
  • štáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce sojove omáčky (já použila od Kikkomana s nižším obsahem soli)
  • 1 a 1/2 cups baby špenátu, nakrájeného
  • 1/2 cup čerstvé hladkolisté petržele, nakrájené
  • 1/3 cup mandlí
  • 80 g kozího sýra
Postup:
  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Ve větší misce smíchejte nakrájený lilek s trochou soli a nechte stát. Mezitím si připravíte marinádu.
  2. Smíchejte dohromady olivový olej, vinný ocet, med, papriku, kmín a česnek. Z lilku slijte přebytečnou vodu a přelijte připravenou marinádou.
  3. Plech si vyložte pečícím papírem, rozprostřete lilek a pečte okolo 30-40 minut nebo dokud lilek nebude měkký a zhědne. Míchejte každých 15 minut.
  4. Smíchejte citronovou šťávu a sojovou omáčku. Lilek přesuňte do mísy a smíchejte. Přidejte čerstvý baby špenát, petržel, kozí sýr a mandle. Před podáváním můžete na talíři posypat jarní cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat