Social media

čtvrtek 9. července 2015

Kukuřičné arepas s kuřecím avokádovým salátem

Moje dobrá kamarádka Noely je z Venezuely. Minulý týden mě naučila mě báječný venezuelský recept - kukuřičné arepas s kuřecím masem a avokádem.



Arepas se připravují z kukuřičné mouky, vzhledem připojímají anglické muffiny a ve Venezuele se podávají místo chleba. Typicky se servírují teplé, přímo vyndané z pece, přepůlené a naplněné různými směsi. Nejčastěji přidávají hovězí maso, sýr, míchaná vejce nebo drůbež. Pokud jíte maso minimálně jako já, můžete si udělat tento salát i bez masa, celkové chuti to nijak neuškodí :) 



Tento recept je Noely nejoblíbenější, originál je s majonézou a grilovaným kuřecím masem, ale tahle verze je od originálu nerozeznatelná.
Na Arepas je nejlepší, že jsou přirozeně bezlepkové, nejsou pracné a skládají se pouze ze tří ingrediencí - mouka, voda a sůl. U nás je bohužel k dostání pouze žlutá kukuřičná mouka, která je více škrobovitá, ale i z té se to dá zvládnout. Do originálního receptu se používá bílá kukuřičná mouka, která je velmi jemná, lépe vsakuje vodu a těsto se pak zpracovává snáze. Pokud se vám bude znát těsto moc tuhé, přidejte pár kapek olivového oleje.  



Příprava 40 minut
Vaření   35 minut
TOTAL    1 hod 15 min
Porcí    5-6

Salát:

  • 1 kuřecí prso
  • 1/2 cibule, nakrájená na kolečka
  • bobkový list
  • celý pepř
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 rozmačkaná zralá avokáda
  • 2-3 lžíce řeckého jogurtu
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 cibule, nasekané nadrobno
  • 1/2 jalapeno papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 větší stroužek česneku
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • limetková šťáva
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Arepas:

  • 2 a 1/2 cups kukuřičné mouky
  • 3 cups teplé vody
  • himalájská sůl
  • olivový olej (nemusí být)
Postup:

  1. Kuře vložte do hrnce spolu s cibulí, bobkovým listem, solí a pepřem a zalijte studenou vodou, aby kuře bylo celé ponořené. Přiveďte k varu a duste na mírném ohni okolo 15 minut nebo dokud není prso dobře uvařené. Maso vyndejte a nechte mírně vychladnout. Poté natrhejte na jednotlivá vlákna.
  2. Ve středně velké misce smíchejte avokádo s jogurtem a limetkovou šťávou, přidejte papriku, cibuli, jalapeno papričku, česnek a nasekaný koriandr. Dochuťte solí a pepřem a nechte v ledničce vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Nalijte teplou vodu do misky, přidejte sůl a nechte rozpustit. Nalijte na mouku a rukama zpracujte hmotu do hladkého těsta. Nechte 5-6 minut odležet a rozdělte těsto na 8 kusů. Vytvarujte do tvaru muffinů, v průměru by měly být okolo 8 centimetrů široké a 2 centimetry vysoké. Pokud vám na povrchu praskají, přidejte více vody.
  4. Placky zprudka opečte z obou stran na nepřilnavé pánvi, dokud nechytnou na povrchu zlatohnědou barvu a dopečte na roštu v troubě 15-20 minut. 
  5. Vyndejte z trouby a nechte 1-2 minuty odpočinout. Uprostřed rozřízněte a naplňte avokádovým salátem. Podávejte teplé 





Žádné komentáře:

Okomentovat