Arepas se připravují z kukuřičné mouky, vzhledem připojímají anglické muffiny a ve Venezuele se podávají místo chleba. Typicky se servírují teplé, přímo vyndané z pece, přepůlené a naplněné různými směsi. Nejčastěji přidávají hovězí maso, sýr, míchaná vejce nebo drůbež. Pokud jíte maso minimálně jako já, můžete si udělat tento salát i bez masa, celkové chuti to nijak neuškodí :)
Tento recept je Noely nejoblíbenější, originál je s majonézou a grilovaným kuřecím masem, ale tahle verze je od originálu nerozeznatelná.
Na Arepas je nejlepší, že jsou přirozeně bezlepkové, nejsou pracné a skládají se pouze ze tří ingrediencí - mouka, voda a sůl. U nás je bohužel k dostání pouze žlutá kukuřičná mouka, která je více škrobovitá, ale i z té se to dá zvládnout. Do originálního receptu se používá bílá kukuřičná mouka, která je velmi jemná, lépe vsakuje vodu a těsto se pak zpracovává snáze. Pokud se vám bude znát těsto moc tuhé, přidejte pár kapek olivového oleje.
Příprava 40 minut
Vaření 35 minut
TOTAL 1 hod 15 min
Porcí 5-6
Salát:
- 1 kuřecí prso
- 1/2 cibule, nakrájená na kolečka
- bobkový list
- celý pepř
- 1/2 lžičky soli
- 2 rozmačkaná zralá avokáda
- 2-3 lžíce řeckého jogurtu
- 1/2 červené papriky
- 1/2 cibule, nasekané nadrobno
- 1/2 jalapeno papričky, nakrájené nadrobno
- 1 větší stroužek česneku
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- limetková šťáva
- himalájská sůl
- čerstvě mletý pepř
Arepas:
- 2 a 1/2 cups kukuřičné mouky
- 3 cups teplé vody
- himalájská sůl
- olivový olej (nemusí být)
Postup:
- Kuře vložte do hrnce spolu s cibulí, bobkovým listem, solí a pepřem a zalijte studenou vodou, aby kuře bylo celé ponořené. Přiveďte k varu a duste na mírném ohni okolo 15 minut nebo dokud není prso dobře uvařené. Maso vyndejte a nechte mírně vychladnout. Poté natrhejte na jednotlivá vlákna.
- Ve středně velké misce smíchejte avokádo s jogurtem a limetkovou šťávou, přidejte papriku, cibuli, jalapeno papričku, česnek a nasekaný koriandr. Dochuťte solí a pepřem a nechte v ledničce vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Nalijte teplou vodu do misky, přidejte sůl a nechte rozpustit. Nalijte na mouku a rukama zpracujte hmotu do hladkého těsta. Nechte 5-6 minut odležet a rozdělte těsto na 8 kusů. Vytvarujte do tvaru muffinů, v průměru by měly být okolo 8 centimetrů široké a 2 centimetry vysoké. Pokud vám na povrchu praskají, přidejte více vody.
- Placky zprudka opečte z obou stran na nepřilnavé pánvi, dokud nechytnou na povrchu zlatohnědou barvu a dopečte na roštu v troubě 15-20 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte 1-2 minuty odpočinout. Uprostřed rozřízněte a naplňte avokádovým salátem. Podávejte teplé ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat