TEMPEH ♥ POLENTA ♥ RAGÚ
Poslední dobou čím dál častěji vymýšlíme vegeteriánské nebo veganské jídlo. Nikdy jsem nebyla ten typ, co zbožňuje steaky a na mase jsem nikdy nelpěla, takže nijak netrpím, když maso nemám třeba měsíc.
Tohle jídlo ale musí milovat i všichni masožravci ! Rajčatové ragú s tempehem je z kvalitních loupaných cherry rajčátek, bohatě ochucené červeným vínem, bobkovým listem, špetkou bazalky a oregána. V kombinací s krémovou polentou a čerstvě nasekanou petrželí máte rázem DOKONALÝ OBĚD.
Rajčatové ragú s uzeným tempehem:
- uzený tempeh, nakrájený na kostky
- loupaná rajčata, pokrájená
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 1/2 cup kvalitního červeného vína
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce ghee*, příp. olivový olej
- lžička sušené bazalky
- lžička sušeného oregána
- bobkový list
- 2 lžičky himalájské soli
- čerstvě mletý pepř
Polenta:
- 1 cup kukuřičné polenty
- 3 cups teplé vody
- 1-2 lžičky himalájské soli
- 1 lžíce ghee* (nemusí být)
Postup:
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte ghee a orestujte cibuli. Přidejte bazalku, oregáno, česnek, nakrájený tempeh a krátce orestujte. Nakrajená rajčata, pyré a bobkový list přidejte do hrnce a přiveďte k varu. Přilijte víno, stáhněte plamen a duste na mírném plameni 15-20 minut**. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- V menším hrnci přiveďte k varu vodu se solí. Za stálého míchání pomalu přisypte polentu, aby se nám nevytvořily hrudky. Polenta velmi rychle zhoustne, přidejte máslo a odstavte z plamene. Můžete přidat i sýr nebo bylinky. Pro pevnou polentu můžete nalít do obdelníkové formy a nechat 15 minut odstát. Já pro tento recept zvolila měkčí polentu, můžete ji tvarovat do kopečků nebo servírovat jako kaši ihned po zhoustnutí.
NOTES: * Vegani místo ghee mohou použít olivový nebo sezamový olej.
** Pokud by se Vám směs zdála moc hustá nebo se začínala připalovat, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
Žádné komentáře:
Okomentovat